top of page
  • Foto van schrijverSaskia

Op zoek naar wild op de Veluwe

Wij krijgen van onze gasten en bezoekers regelmatig de vraag: "waar kan ik het beste wild tegenkomen?" Het zien van wild blijft altijd een unieke ervaring. Soms hebben onze gasten geluk en lopen de zwijnen en reeën letterlijk in de voortuinen van de bungalows. De andere keer vraagt het wat meer speurwerk.


Voor de derde wildspotroute in de reeks zijn wij onlangs op pad geweest om het wildscherm bij de Alverschotenseweg te verkennen. Onze boswachter had ons deze plek getipt. Om de kans om daadwerkelijk wild te spotten te vergroten zijn we er tegen de avond heen gegaan.


Mooie fietstocht

Het was een super mooie avond dus we besloten om vanaf het Bungalowpark te fietsen. En hier hadden we zeker geen spijt van…. Na ruim 10 kilometer fietsen kwamen we bij het wildobservatiescherm aan. Ondanks dat er vier andere bezoekers waren was het muisstil bij het scherm. En niet voor niets. Kijkend door het scherm zagen we midden op het veld een rotte zwijnen staan! Wat een bijzonder moment was dat. Er zaten ook een aantal 'frislingen' bij, zo worden de jonkies van de wilde zwijnen genoemd.

Prachtig die statige edelherten...

Helemaal achterin stonden drie edelherten aan de bosrand rustig om zich heen te kijken. Hiervoor moesten we goed turen, die schutkleuren werken dus prima! Bijzonder hoe de zwijnen en de edelherten op het veld samen kwamen en ongestoord hun eigen gang gingen. De herten observeerden het veld graasden bedeesd van het hoge gras. Maar al snel verdwenen er twee van de drie tussen de beschutte bosrand.

Toen we na een half uurtje aanstalten maakten om te vertrekken kwam de rotte zwijnen steeds dichterbij. De kleintjes waren flink met elkaar aan het ravotten tussen de volwassene zwijnen door. Erg grappig om te zien.

Ze waren flink aan het ravotten!

Enthousiast begonnen we aan onze terugweg.

Net voordat we op het park terug waren waren stook er in een rustig drafje een zwijn het fietspad over. Hoogstwaarschijnlijk was dit een keiler, een volwassene mannetje, zij leven vaak apart van de rotte. Een fantastische avond, die we graag met onze gasten willen delen.

De routebeschrijving en de overige ins-en-outs van deze bijzondere wildobservatieplaats is binnenkort verkrijgbaar bij het Veluwecentrum op Bungalowpark Hoenderloo. Wij verkopen deze wildspot routes, net als diverse fietsroutes, voor slechts 1 euro per stuk.

Tip: Neem een verrekijker mee, de herten komen niet te dichtbij dus wil je deze goed kunnen observeren heb je er echt één nodig! Voor goede foto's kun je het beste een camera met goede lens gebruiken.

bottom of page