top of page
  • Foto van schrijverMarije

Ga terug in de tijd en ontdek de Veluwe op per stoomtrein!


Ervaar een indringend geluid van de stoomfluit, het stampen, de stoomontwikkeling en de trekkracht van de machtige stoomlocomotieven. Ontdek de prachtige Veluwe al rijdend tussen Apeldoorn en Dieren met de stoomtrein, een beleving voor het hele gezin!

Het geluid van de stoomfluit hoor ik vanuit mijn huis in de zomer bijna dagelijks, verder had ik ook de stoomtrein zelf wel al vaker zien rijden over de Veluwe en ook reed ik weleens langs het station in Beekbergen. Steeds vaker werd mijn aandacht getrokken door dat zware zwarte voertuig. Dit voorjaar wist ik het zeker, ik moest eens mee op een rit van Apeldoorn naar Dieren.

Al rijdend in dit oude voertuig heb je super veel bekijks, je waant je echt even terug in de tijd. Ik raad aan om op station Beekbergen op te stappen (of in ieder geval even uit te stappen). Hier kun je namelijk de stoomtreinen die niet rijden die dag van dichtbij bekijken en zie je bijvoorbeeld ook hoe de spoorbomen nog handmatig naar beneden worden gelaten, hier begint de ervaring echt! Zo gauw je het geluid van de stoomfluit hoort weet je dat je vertrekt! De raampjes kunnen naar beneden waardoor je al wuivend naar de achterblijvers vertrekt voor je rit over de Veluwe. Voor kinderen is dit uitje ook leuk omdat ze tijdens de rit ook lekker door de trein kunnen lopen en je bijvoorbeeld met het hele gezin even een drankje kunt drinken in het restaurant in de trein.

Ik maakte een ritje volgens de reguliere dienstregeling, maar wist je dat er ook allerlei evenementen worden georganiseerd? (Zoals een pepernoten express met Sinterklaas of een rit tijdens Halloween). Ik kan me zo voorstellen dat deze activiteiten de ervaring echt compleet maken! In het Veluwecentrum op Bungalowpark Hoenderloo vind je een folder met de dienstregelingen, het hele hoogseizoen is de trein weer volop op stoom!

TIP: Kijk op de website van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij voor de dienstregeling en meer informatie over speciale evenementen!


bottom of page