top of page
  • Foto van schrijverSaskia

Een kijkje nemen in het Park Paviljoen

Vorige week hebben mijn collega's Cindy, Patricia en ik een bezoekje gebracht aan Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Wij ontvingen een uitnodiging om het nieuwe Park Paviljoen te komen bekijken en namen gelijk van de gelegenheid gebruik om een rondje park te doen!Op 21 juni 2019 is het Park Paviljoen feestelijk geopend door Koning Willem-Alexander. Hoog tijd dus voor een bezoekje. Wat direct opvalt is het bijzondere ontwerp van het gebouw. Het ontwerp is van architectencombinatie De Zwarte Hond en Monadnock. Duurzaamheid was een belangrijk thema. Naast zonnepanelen op het dak is het gebouw ook zo gepositioneerd dat er in de winter zoveel mogelijk zonlicht binnenvalt om zo te verwarmen maar in de zomer juist zo min mogelijk. Erg slim ontworpen dus!Het nieuw gebouwde Paviljoen en het vernieuwde parkeer- en evenemententerrein zijn onderdeel van een groter traject om het gehele centrum van het park te vernieuwen. Het centrum krijgt hierdoor een natuurlijke uitstraling en past daarmee beter in zijn omgeving.

We krijgen een rondleiding welke begint in de Parkwinkel. Deze vind je na binnenkomst aan je rechterhand. Hier koop je leuke souvenirs waarbij er vele ook afkomstig zijn uit het park zoals tassen gemaakt van de binnenbanden van de witte fietsen of wild uit het park voor de heerlijkste wild-gerechten.

Links van de entree loop je het Parkrestaurant in waar je lekker relaxt kunt zitten en genieten van het uitzicht op de natuur én het plein. In de winter warm je met een warme chocomel lekker op bij de open haard. Met het terras erbij heeft het Parkrestaurant 360 zitplaatsen, daarnaast zijn er ook verschillende zalen voor grotere groepen zoals recepties of zakelijke bijeenkomsten. De aankleding in deze zalen is heel bijzonder. Dit zijn allerlei foto's, tekeningen en schilderijen van het park. Hierbij is er ook om inzendingen van bezoekers gevraagd en dit heeft een prachtige collectie opgeleverd.

We bedanken Rick, die ons rondleidde door het Park Paviljoen en begeven ons naar het Museonder en het bezoekerscentrum. In het ondergrondse museum Museonder zie je de flora en fauna onder de grond van het park. Boomwortels en de manier waarop dieren leven onder de grond maar je kunt ook voelen hoe de aarde van binnen beweegt. Weer bovengronds zien we dat het al wat minder mistig is dan eerder op de dag en besluiten we een tripje door het park te maken.

Aangekomen bij het Jachthuis Sint Hubertus hangt hier toch weer wat meer mist maar dit mag de pret niet drukken. Voor het Jachtslot ligt een grote plas waar vissen, eenden, kikkers en andere beesten leven. Wist je dat deze plas gevormd is in de vorm van een zwaan en dat het Jachthuis zelf een geweienvorm heeft? Dit is eigenlijk alleen goed te zien vanuit de lucht. Helaas kunnen we vandaag geen rondleiding door het Jachthuis volgen. Dit is alleen op beperkte dagen in het hoogseizoen te doen maar is zeker de moeite waard.

Op de fiets kun je eindeloos door het park toeren en de vele gezichten van het mooiste park van Nederland verkennen.

Wij hebben vandaag het Kröller-Müller Museum even overgeslagen maar kunstliefhebbers halen hier hun hart op. Kortom, er is zoveel te zien op De Hoge Veluwe, je hebt aan één dagje eigenlijk niet genoeg!

Wil je ook een bezoekje brengen aan Het Nationale Park De Hoge Veluwe? Kaartjes koop je via Bungalowpark Hoenderloo met korting of via: www.hogeveluwe.nl/nl/tickets


bottom of page