top of page
  • Foto van schrijverMarije

Bronst op de Veluwe

De ultieme Veluwe ervaring wordt het wel genoemd; de edelhertenbronst in september. De zomer loopt op z'n einde en de mannelijke edelherten gaan op zoek naar de liefde. Met hun machtige geburl laten ze de hindes weten dat ze er zijn. Het stoer doen voor de vrouwtjes blijft niet bij het burlen; komen ze elkaar tegen dan vechten ze erop los! De herten laten zich in deze periode ook wat meer zien, de kans om ze te spotten dus!


Het hele jaar door kun je wildspotten op de Veluwe maar in september en begin oktober wordt het wel heel bijzonder. Het paarseizoen van de edelherten zorgt voor een hoop machogedrag bij de mannetjes. Ze gaan burlen, dit is een soort diep gebrul uit de keel van het hert. Een uniek en hard geluid dat de herten alleen tijdens deze periode kunnen maken. Ga je op bronstexcursie dan ben je telkens weer enorm onder de indruk van het geluid!


Wist je dat: Het Nationale Park De Hoge Veluwe ieder jaar het NK Burlen organiseert?Ervaar de bronst

Zowel Het Nationale Park De Hoge Veluwe als Staatsbosbeheer organiseren bronstexcursies in september. Wil je een plekje reserveren moet je er altijd snel bij zijn, ze zijn erg populair en zitten vrijwel direct vol.


Bekijk de bronstexcursies van De Hoge Veluwe

Bekijk de bronstexcursies van Staatsbosbeheer


Ga je er zelf op uit houd dan hebben wij vast een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

  • Neem een verrekijker mee;

  • Gebruik geen parfum of aftershave;

  • Draag donkere kleding;

  • Zet je telefoon uit;

  • Maak zo min mogelijk geluid.


De beste plekken

Waar kun je het beste van de bronst genieten? Hieronder een aantal van de beste plekken!


Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Het park organiseert een aantal bronstexcursies maar je kunt er natuurlijk ook prima zelf op uit trekken. Houd er dan wel rekening mee dat het park, vanwege de bronst, extra rustgebieden heeft ingesteld die je niet mag betreden. Hierdoor zijn ook een aantal wandel en fietsroutes niet toegankelijk. Check de site van De Hoge Veluwe voor meer info over de rustgebieden.

Waar je in het park wel de bronst goed kunt ervaren is de Wildbaanweg.Hoog Buurlo/Radio Kootwijk

Maak een mooie wandeling over de Hoog Buurlose Heide en langs Radio Kootwijk. Zorg dat je onopvallende kleding aan hebt en wandel geruisloos over en langs de paden. Betreed het gebied niet zodat je de herten niet verstoord.


Deelerwoud

Het Deelerwoud is een mooie plek om de bronst te ervaren. Het gebied wat minder bekend bij het grote publiek en daarom wat rustiger dan De Hoge Veluwe of park Veluwezoom. Je vind hier mooie bossen maar ook uitgestrekte heidevelden. Het Deelerwoud is via het ecoduct over de A50 verbonden met Nationaal Park Veluwezoom. Hierdoor kunnen alle dieren, groot en klein, zich vrij bewegen in de twee natuurgebieden. Ook hier heeft Natuurmonumenten een aantal rustgebieden ingesteld tijdens de bronst. De aangepaste toegangsregels lees je hier.
bottom of page